Arbeidet med Jannes nye bunad startet for mer enn 200 år siden

Det er andektig stemning når en bunad fra 1810 skal prøves hos Husfliden for første gang. Men for Janne Clausen Ree var det aldri noe tvil om at ventetiden var verdt det.

Rikt utvalg

På Husfliden kan man prøve mange ulike bunader og tilbehør. En fysisk butikk er noe mange kunder setter pris på.

I prøverommet

Janne Clausen Ree var svært fornøyd da hun for første gang kunne prøve sin nye rekonstruerte Vest-Agder-drakt fra 1810.

– Jeg er kjempefornøyd. Den er til og med finere enn jeg har drømt om, sier Janne Clausen Ree.

Hun står i prøverommet hos Husfliden og har akkurat fått på seg det historiske plagget. Syerske Anne Lise Foss har med erfaren hånd sørget for at stakk, søljer og vest sitter som det skal.

– Da jeg skulle velge bunad begynte jeg å kikke på nettet, og jeg lurte på en bunad fra litt lenger vest i landet. Likevel følte jeg at de historiske røttene ble litt for tynne. Men da jeg kom inn hit på Husfliden og fikk noen innspill og tanker rundt bunad fra Anne Lise, så tenkte jeg bare Yes! Det er her jeg skal kjøpe bunad, sier Clausen Ree.

Kjøpte bunad fra 1810

Å kjøpe ny bunad ble en modningsprosess for Janne og da var det godt å komme inn i butikken til Husfliden.

– Vi måtte vise henne det vi hadde her, men det var tydelig at hun var klar for ny bunad. Hun visste ikke om hun skulle ha en såkalt tradisjonell bunad eller den nye rekonstruerte drakten fra 1810, men hun falt til slutt for den, sier Foss.

Selv om bunaden opprinnelig ble laget for over 200 år siden, er det først de senere år at Husfliden har tatt opp igjen tradisjonen og produserer den nå på nytt. Originalen som drakten er basert på tilhører Vest-Agder- Museet. At det historiske er ivaretatt i produksjonen av den nye bunaden er svært viktig for Janne.

– Når man kjøper noe til huset eller en gjenstand som er kostbar så ønsker man gjerne at det skal håndteres av kyndige folk. Det er litt det samme med bunad. Her er det folk som har historien med seg, og historien er veldig viktig fordi dette er kulturskatter. I tillegg kommer det gode håndverket.

Slike ting får man ikke overalt, og man må gå til et senter som har et slikt fokus, og det har man hos Husfliden, sier Clausen Ree.

DETALJER

Denne knappen på Janne Clausen Rees bunad er en såkalt Hollender-knapp. Stoff og smykker fra utlandet var svært populært i gamle dager da sjømennene tok det med hjem.

MANGE STING

- [ ] Syerske Anne Lise Foss har svennebrev i kjole- og drakt og bunadtilvirkerfaget og syr bunader på Husfliden. Bare i denne kanten har hun sydd over 6000 sting.​​

STILIGE SKO​

Det er mange detaljer å velge mellom på Husfliden, og Janne Clausen Ree falt for disse skoene.​

Riktige valg

For det er ikke tilfeldig hvilket stoff og tråd som er brukt i Husflidens bunad fra 1810.

– Det er en rekonstruert brudedrakt fra 1810, og det var ei som heter Marte Toresdatter som giftet seg i denne bunaden. Alt er håndsydd og bare kanten i bunnen har over 6000 sting, forteller Foss.

Stoffet til stakk og trøye er en kopi av ulldamask fra 1700-tallet. Videre finner man blant annet silkebånd, fløyelskanter og håndtrykt, hvitt bomullsstoff.

– Det var svært populært med stoff fra utlandet på den tiden, og som  sjøfolket gjerne hadde det med seg hjem til Norge. Det simpleste var kanskje linen fordi den dyrket de selv, sier Foss.

Veileder kundene hele veien

Uansett hvilken bunad man måtte velge, så har Husfliden stor fokus på kundeservice og veiledning hele veien fra man bestiller til bunaden er levert.

– Vi tar imot kundene, viser dem ulike modeller og forteller om historien. Når en bunad er valgt ut, er det en rekke valg som må tas. Det finnes blant annet ulike typer snøreliv, stakker, forkle, og ulike stoff og farger på detaljer. Da valgene er tatt og bestillingen notert tar vi mål, klipper ut og syr sammen enkelte deler og kaller kunden inn til første prøvetaking. Deretter gjøres de nødvendige justeringer før bunaden sys ferdig, sier daglig leder ved Vestagder Husflid AS, Inger Lise Brøto Torland.

Til slutt kommer kunden for å prøve bunaden, og det blir kontrollert av fagfolk at alt sitter som det skal. Det gis også veiledning i påkledning, vask og stell av bunaden.

-Det er ikke akkurat som å ha på seg en kjole, og det er viktig å ta vare på et slikt stasplagg som bunaden er. Dette er jo et plagg som skal gå i arv i generasjoner, sier Brøto Torland.

Både i Mandal og i Kristiansand er det egne systuer i tilknytning til Husfliden-butikkene. Dermed kan mesteparten av bunadene syes lokalt, og kundene kan få utført reparasjoner og omsøm hvis det skulle trengs.

– Vi har over 100 års erfaring og høy kompetanse, og svært dyktige folk på huset. Vi kjører også internkurs for ansatte slik at kunnskapen bevares og forsterkes ytterligere, sier Brøto Torland.

Egen systue

Husflidens butikker i Mandal og Kristiansand har egne systuer. Her syr Anne Lise Foss og de andre syerskene en rekke bunader hvert år for hånd.

Detaljer

Alt skal stemme når Husfliden syr sine plagg, og her er det Trine Eikås som svinger strykejernet.

Gir det lille ekstra

Daglig leder ved Vest-Agder Husflid AS Inger Lise Brøto Torland, forteller at kvalitet, historie, oppfølging og kundeservice er viktig for dem.

Husfliden Mandal: Store Elvegate 27, 4514 MANDAL – Tlf.:38 27 29 00.
Husfliden Kristiansand: Gyldenløves gate 6A, 4611 KRISTIANSAND S – Tlf: 38 07 06 95.