På tide å sjekke for steinsprut

Å få reparert frontruten etter steinsprut er gratis og uten egenandel på de fleste kasko-forsikringer. Gumpens auto i Mandal gjør jobben kjapt, men venter du for lenge kan tusenlappene fly.

– Mange er ikke engang klar over at de har skader i frontruten på grunn av steinsprut, sier teknisk leder ved Gumpens auto i Mandal, Trond Kjetil Tollefsen.

Han og tekniker Thomas Haaland velger ut en tilfeldig bil inne på verkstedet, og etter noen få sekunder har de funnet en steinsprut-skade. Den er ikke større enn et knappenålshull, men ser man nærmere så er det både hull og en begynnende sprekk.

– De fleste kasko-forsikringer dekker steinsprut-skader gratis, og det går ikke ut over egenandelen. Men hvis man venter for lenge så kan sprekken utvikle seg og da må hele ruten skiftes, sier Tollefsen.

– I en liten steinsprut-skade er det ofte sprekker. Hvis disse ikke gjøres noe med så vil vekslende kulde og varme gjøre at sprekken utvikler seg, og da må hele ruten skiftes, forteller tekniker Thomas Haaland.

Opp imot 30.000,-

Moderne utstyr som varmetråder, sensorer og lignende gjør at en frontrute kan koste mellom 7.000,- og 30.000,- å bytte. Kunden vil derimot måtte betale en egenandel rundt 2.000,- på kasko-forsikringen hvis ruten må skiftes.

– Derfor vil de lønne seg både for kunden og forsikringsselskapet å reparere steinsprut-skaden så fort som mulig, sier Haaland.

Gumpens auto i Mandal har det aller siste innen teknisk utstyr for å gjøre jobben. Alle mekanikerne utfører reparasjon av steinsprut-skader, mens to teknikere jobber med bytte av frontrute.

– For de som eier biler fra VW og Audi er det en stor fordel å bytte frontruten hos oss. Vi har originale  vinduer og originalt lim, og det gjør at passformen blir perfekt. Dette sikrer den originale kvaliteten og sikkerheten, sier Haaland.

Men også biler fra andre merker får en grundig og mest mulig skånsom behandling hos Gumpen auto i Mandal.

Istapp gjennom frontruten

Etter en lang vinter med mye sand og stein på veiene oppfordrer Tollefsen å sjekke over frontruten for små skader.

– Det er bare å få den inn på verksted hvis man finner en skade. Dette utføres uten egenandel og bonustap, sier han.

Selv om de fleste steinsprut-skader er relativt små, har Haaland vært borti litt større skader også.

– Vi hadde inne en bil som hadde fått en istapp rett gjennom frontruten. Hun som kjørte bilen fikk en stor støkk, men kom fra det uten skader. Frontruten løser seg også opp i enormt små partikler når den knuses, så vi hadde mye jobb med å rengjøre alt etterpå. Vi fant glasspartikler helt bak i hattehyllen, sier Haaland.

Dyktig personell: Ved Gumpens auto AS har de spesialisert seg på steinsprut-skader og skifting av frontrute. Teknisk leder Trond Kjetil Tollefsen (t.v.) og tekniker Thomas Haaland står klare til å utføre jobben.

Sommerkroveien 1, 4505 Mandal – Tlf. 38 27 29 50